De lekkerste wandeltochten van
Nederland en België
Happen en Stappen
Happen en Trappen
Happen en Stappen
Twitter Facebook

Ouderkerk aan de Amstel, het Hart van Amstelland – Winter - 12 km.

8,3 / 10
9 evaluatie(s)

De wandelroute vanuit Ouderkerk aan de Amstel begint op de alleroudste plek van Amstelland en voert je door een historisch landschap. Geniet van de ruimte en de rust. Ouderkerk zelf – vroeger Amestelle - is meer dan 1000 jaar oud en was in de middeleeuwen het bestuurlijke en religieuze hart van Amstelland. Ouderkerk is minstens 200 jaar ouder dan Amsterdam. De route bestaat uit twee delen: eerst komen het oude centrum van Ouderkerk en de Amstel aan bod en ga je langs de Bullewijk naar de Ouderkerkerplas. Het tweede deel loopt via het vogelparadijs Landje van Geijsel en langs de Bullewijk terug naar het dorp.

Happen en Stappen: 3 gangen, 2 restaurants, 1 mooie omgeving
Bij Happen en Stappen bepaalt u zelf bij welke van de 2 aangesloten restaurants op deze route u wilt starten. Daarnaast bepaalt u zelf of u het ochtendarrangement (€21,95 p.p.) of het middagarrangement (€27,95 p.p.) wilt boeken. U kunt bij het ochtendarrangement kiezen voor een starttijd van 10.00, 10.30 of 11.00 uur en voor het middagarrangement kunt u kiezen voor een starttijd van 12.30, 13.00 of 13.30 uur. Bij het startpunt ontvangt u een routebeschrijving, welke u aan het einde van de dag ook weer hier inlevert.

Start bij Bakker Out
Indien u ervoor kiest om te starten bij Bakker Out ziet uw Happen en Stappen dagje er als volgt uit:
- Start met een lekker kopje koffie/thee met gebak bij Bakker Out.
- Vervolgens wandelt u verder naar Aan de Plas voor een smakelijk soepje.
- Daarna wandelt u terug naar Bakker Out waar u een lekker lunchgerecht (bij het ochtendarrangement) geserveerd krijgt.

Start bij Aan de Plas
Indien u ervoor kiest om te starten bij Aan de Plas ziet uw Happen en Stappen dagje er als volgt uit:
- Start met een lekker kopje koffie/thee met gebak bij Aan de Plas.
- Vervolgens wandelt u verder naar Bakker Out voor een lekker gerechtje.
- Daarna wandelt u terug naar Aan de Plas waar u een lekker lunchgerecht (bij het ochtendarrangement) of een heerlijk hoofdgerecht (bij het middagarrangement) geserveerd krijgt.

Amestelle en Ouderkerk
Je kunt je het nu bijna niet meer voorstellen, maar zo’n 1100 jaar geleden was het gebied aan weerskanten van de rivier de Amstel alleen maar een moerassige vlakte. Er woonde geen hond, bij wijze van spreken. De zee had hier vrij spel. Na de laatste ijstijd (10.000 jaar geleden) ontstond hier een veenlaag van zo’n 5 meter dik. Het veen werd doorsneden door rivieren, zoals de Amstel. Amsterdam bestond helemaal niet. Het gebied bleef onbewoonbaar tot de 11e eeuw na Chr. Amstelland komt pas voor het eerst op de kaart in het jaar 953, als de Duitse koning Otto I het gebied aan de Utrechtse bisschop schenkt. Niet lang daarna gaf de bisschop van Utrecht aan een paar dienaren (de latere Heren van Amstel) opdracht om het woeste veengebied om te zetten in landbouwgrond. De ontginners van het veen stichtten toen het dorp Amestelle - want zo heette Ouderkerk in de middeleeuwen - op de samenvloeiing van de Amstel en de Bullewijk. ‘Amestelle’ betekent in het oud-Nederlands ‘droge plek (stelle) aan het water (ame)’. De rivier Amstel is dus vernoemd naar het dorp Amestelle en niet andersom. Tot aan de 14e eeuw was Ouderkerk het centrum van Amstelland. In de loop van de dertiende eeuw ontstond Amstelveen in het veengebied aan de westkant van de Amstel. In 1278 werd het gebied Amestelle gesplitst in Ouder-Amstel (rechteroever) en Nieuwer-Amstel (linkeroever), nadat Amstelveen een eigen kerk had gekregen.

Ronde Hoep
Nieuwe landbouwgrond was in de 10e en 11e eeuw nodig, omdat de bevolking toenam en dus meer mensen moesten worden gevoed. Om het veenmoeras voor de graanteelt geschikt te maken was een goede afwatering nodig. Daartoe groef men sloten in het veen, loodrecht op de oevers van de veenrivieren. De sloten voerden hun water af naar de rivieren. Vooral in de polder Ronde Hoep kun je nog het middeleeuwse slotenpatroon zien. Door ontwatering en afgraving kwam het veen steeds lager te liggen. Deze bodemdaling maakte het land steeds natter en akkerbouw steeds moeilijker. Al vrij snel maakte die plaats voor veeteelt, zoals die nu overal te zien is. Er moesten dijken worden aangelegd tegen de aanhoudende wateroverlast.

Heren van Amstel
Met de Heren van Amstel liep het niet goed af. Vanwege zijn betrokkenheid bij de moord op Floris V in 1296 werd Gijsbrecht IV van Amstel verbannen en werden zijn eigendommen verbeurd verklaard. In 1317 werd Amstelland definitief onttrokken aan het gezag van de bisschop van Utrecht en bij het graafschap Holland gevoegd. Op de Portugees-Joodse begraafplaats Beth Haim (Huis van het Leven) in Ouderkerk heeft het kasteel van de Heren van Amstel gestaan. Dat werd overigens al in 1204 verwoest door de Kennemers. Op deze begraafplaats uit 1614 zijn voor Nederland unieke, gebeeldhouwde marmeren grafstenen met indrukwekkende decoraties en inscripties te zien. De Portugese joden moesten in de 16e eeuw Spanje en Portugal ontvluchten voor de Inquisitie. Op Beth Haim liggen ca. 28.000 joodse inwoners van Amsterdam begraven.

Gouden Eeuw
De 17e eeuw was voor de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden een ongekende periode van welvaart. In deze Gouden Eeuw nam de Republiek in de wereld een vooraanstaande positie in, zowel op economisch, militair, wetenschappelijk als artistiek gebied. De bevolking van Amsterdam nam toen snel toe. Tussen 1570 en 1670 steeg het aantal inwoners van 30.000 tot bijna 200.000. Dankzij die welvaart konden de rijke kooplieden investeren in luxe grachtenpanden en riante buitenplaatsen o.a. langs de Amstel.

Wij verwelkomen u graag op deze route!Reserveer deze route
Reserveer deze route

Deelnemende restaurants

Strandpaviljoen A/d Plas Strandpaviljoen A/d Plas
Aan de Wind 10
1191 LD Ouderkerk aan de Amstel
06-46415683
www.aandeplas.nl

Bakker Out Bakker Out
Kerkstraat 1
1191 JB Ouderkerk aan de Amstel
020-4961232
www.bakkerout.nlPraktische informatie

Overnachten is mogelijk bij Villa Oldenhoff, Waverly House of Aemestelle Boerententencamping U kunt gratis parkeren bij het startpunt.  Toegestaan, mits aangelijnd op het terras Met het OV kunt u het startpunt goed bereiken. Bij beide locaties beschikbaar

Als u met uw cursor over de symbooltjes beweegt,
verschijnt er meer informatie over de mogelijkheden.

Openingsdagen

Geopend op zondag Niet geopend op maandag Niet geopend op dinsdag Geopend op woensdag Geopend op donderdag Geopend op vrijdag Geopend op zaterdag

Aanvullende informatie

Praktische informatie 2022
- Op maandag en dinsdag kan deze route niet gewandeld worden.
-  Op zondag is deze route reeds volgeboekt

Let op! Uitzonderingen voor de zondag
- Op zondag wordt Bakker Out vervangen door de Oude Smidse. De Oude Smidse is recht tegenover Bakker Out gelegen.
- Op zondag kan het ochtendarrangement enkel bij Aan de Plas worden gestart.
- Op zondag kan het middagarrangement enkel bij de Oude Smidse worden gestart.

Praktische informatie 2023
- Op 1 januari kan deze route niet gewandeld worden.
- Van 18 januari t/m 18 februari kan deze route niet gewandeld worden.

Let op
Deze route is van oktober t/m april te wandelen.
- Het ochtendarrangement kan enkel gestart worden bij Bakker Out, m.u.v. de zondag.
- Het middagarrangement kan enkel gestart worden bij Strandpaviljoen A/d Plas. m.u.v. de zondag.

Zomer
- Indien u deze route wilt wandelen in de periode van mei t/m oktober 2023 dan kunt u de route boeken via www.happenenstappen.nl/route/83.

Tip!
- Tijdens openingsuren kunt u het Museum Amstelland bezoeken. Het museum is geopend van 13.00 uur tot 16.00 uur op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag. Voor meer informatie hierover of voor mogelijkheden buiten deze tijden kunt u contact opnemen via 020-4964365 of via  www.museumamstelland.nl.

Happen en Stappen app

Momenteel is de app niet beschikbaar. Mocht u hem in het verleden al gedownload hebben, raden wij u aan deze niet te gebruiken, aangezien de informatie niet up-to-date is.

Meer informatie?

Voor meer informatie over deze route kunt u contact opnemen via info@happenenstappen.nl. Gelieve de naam van de route te vermelden in uw e-mail.
Reserveer deze route